N.O.B. 04 Het Gemaal van Dreischor

Omschrijving

 

Het gemaal van Dreischor is een zeer populaire duikplaats aan “De Grevelingen”. Op de dijk kan je het bovenwater-uitstekende gedeelte zien maar het gedeelte onderwater is pas interessant. Dit is namelijk volledig begroeid. Met goed zicht en zonnig weer zorgen allerlei sponzen, wieren, anemonen, mosseltjes, doorschijnende zakpijpen enz. voor een wondermooi plaatje. Deze duikplaats is ook geschikt voor beginnende duikers omdat er nauwelijks stroming is. Bij het te water gaan moet je echter wel opletten op de gladde stenen.

 

Diepte -25m
Parking Niet verharde parking (geschikte locatie voor een club-bbq) Op drukke dagen is er soms te weinig parkeergelegenheid.
Kleedkamer nee, ook geen toilet aanwezig
Vulstation Nee, dichtsbijzijnde: Waterworld in Nieuwerkerk en Dolphins in Brouwershaven
Eet- en drinkgelegenheden Nee
   
Water zout (zoutgehalte lager dan in de oosterschelde)
Stroming Te verwaarlozen
Watertemperatuur +/-2°C in winter tot +/-20°C nazomer
Zichtbaarheid Afhankelijk van o.a. de weersomstandigheden, windrichting, aantal duikers,…: Bij goede omstandigheden > 10m (De zichtbaarheid is veelal beter dan in de Oosterschelde
Bodem zand, klei, steenslag, basaltstenen. Onder de 10m: zand en klei
Bodemprofiel De eerste 20m: ondiep platteau van -2m à -3m. Na 20m vanaf de kant kom je een stenen onderwaterdijkje tegen waarna het steil afdaalt.
   
Fauna en flora Het onderwaterleven is hier zeer divers en bevindt zich voornamelijk in de bovenste waterlagen. Door het ontbreken van stroming vermindert het zuurstofgehalte in de diepere waterlagen waardoor de biodiversiteit sterk vermindert onder de 8m. Veel voorkomend zijn: kreeft, steurgarnaal, zeenaald, zeedonderpad, zwarte grondels, zeepaling, zwemkrab, oester, mossel, zakpijp, de zeldzame zeedahlia, zeeanjelier, broodspons, algen en wieren, naaktslakken,….
   
Te water gaan wandelafstand parking tot duikplaats is +/- 25m. Te water gaan via betonnen trap over dijk. Het te water gaan wordt bemoeilijkt door gladde en uitstekende stenen. Een hulptouw is geen overbodige luxe
Uit het water komen Idem

 

Veiligheid (ziekenhuis en decompressiekamer)


Lievensbergziekenhuis – Van Konijnenburgweg 151 – 4612 Bergen Op Zoom
Tel: 0031 654.775.885 / recompressiekamer = privé


U.Z. Antwerpen – Wilrijkstraat 10 – 2650 Edegem
Tel: 03/821 30 55 = recompressiekamer

Admiraal De Ruyter ziekenhuis - Koning Gustaafweg 2 - Zierikzee
Tel: 0031 111 430 000 (geen decompressiekamer)
 

Nuttige tips

Neem voorzorgen tegen autoinbraak
Let op stroming als het gemaal in werking is!
Lees aandachtig hier het “Oosterschelde reglement voor de duiksport

Plan

Klik op het plan voor een groter exemplaar

 
 

Kaart GR-2

Adres

Dreischor, einde Zuidlangeweg tegen het Grevelingenmeer, rechts bij het gemaal. Aan het einde van de Zuidlangeweg zie je aan je linkerhand de parkeerplaats van de duikplaats waar de reefball zijn geplaatst. Je moet hier rechtsaf en doorrijden tot het gemaal. 

N 51°42'28''
O 04°00'00''


Grotere kaart weergeven

 

DIOS-vzw, haar beheerders, instructeurs en duikleiders kunnen onder geen enkel beding verantwoordelijk gesteld worden inzake de correctheid van deze data. Het sportduiken geschiedt geheel voor eigen risico van de duiker waarbij de duiker zelf, ook verantwoordelijk is voor het verifiëren van deze data.